Blauwwind Photos Trip Aeolus 2020 10

Underwater Noise Mitigation bij Blauwwind

10 april 2020 - Bij Blauwwind willen we ervoor zorgen dat we de potentiële milieu-impact van onze bouwwerken zoveel mogelijk beperken.

Tijdens heiwerkzaamheden wordt het zeeleven mogelijk beïnvloed door onderwatergeluid. Onze eerste stap om dit te voorkomen is de inzet van de FaunaGuard, het akoestische afschrikmiddel van Van Oord. Het innovatieve apparaat maakt gebruik van speciale veilige akoestiek die het zeeleven voorafgaand aan de installatie tijdelijk afschrikt.

Om het onderwatergeluid tijdens installatie te verminderen, is Van Oords offshore installatieschip Aeolus uitgerust met het AdBm Noise Mitigation System (NMS). Het NMS werkt als een jaloeziesysteem dat rond de monopile naar de zeebodem wordt verlaagd. Het systeem reduceert specifieke frequenties door gebruik van speciale akoestische resonatoren.

Ook wordt er voor aankomst van het installatieschip een ​​Double Big Bubble Curtain (DBBC) op de zeebodem aangelegd. Tijdens de installatie creëert de DBBC twee grote onderwatergordijnen van bubbels rond het bouwgebied, waardoor het resterende onderwatergeluid tot een absoluut minimum wordt beperkt.

Deze gecombineerde aanpak stelt Blauwwind in staat onderwatergeluid tijdens het heien te minimaliseren en tevens te voldoen aan de projectvergunningvereisten die met de Nederlandse overheid zijn afgesproken.

Voor meer informatie over de FaunaGuard van van Oord, klik hier.

Blauwwind Photos Trip Aeolus 2020 19