W BW marine life

Onderwaterbeelden van zeeleven in windpark van Blauwwind

Een team van onderzoekers is twee keer naar offshore windpark Borssele III & IV gegaan voor monitoring van 2.400 uitgezette platte oesters. De oestertafels zijn in oktober 2020 op de voet van enkele windturbines geplaatst.

Door: De Rijke Noordzee

De onderzoekers van De Rijke Noordzee en Eurofins AquaSense onderzochten naast de overleving, groei en de aanwezigheid van oesterlarven, ook de biodiversiteit. Hiervoor gebruikten ze E-DNA sporen in het water en een onderwatercamera. Op de onderwatervideo’s is veel leven te zien rondom de steenbestorting en fundaties van de windturbines. In totaal zijn met de videobeelden 65 diersoorten herkend en nog eens 24 soortgroepen gevonden. De analyse laat zien dat de ontwikkeling van de soortsamenstelling nog steeds gaande is in het jonge windpark. Komende zomer gaan de onderzoekers weer terug voor de volgende monitoring. We hopen dan te zien dat de eerste oesters zich hebben gevestigd op de schelpenlaag en stenen rondom de windturbine.

De beelden in de volgende video geven je een greep uit de diersoorten die aanwezig zijn in het windpark Borssele.