Borssele Farm in progress c Flying Focus

Blauwwind heeft First Power bereikt

Blauwwind heeft First Power bereikt

In de ochtend van 7 augustus, heeft Blauwwind First Power bereikt op het Borssele III/IV windpark in de Nederlandse Noordzee.

In de ochtend van 7 augustus, heeft Blauwwind First Power bereikt op het Borssele III/IV windpark in de Nederlandse Noordzee. Een mijlpaal in de constructie van het project, waar de eerste turbine nu stroom opwekt en duurzame energie levert aan het Nederlandse net. 36 van de 77 turbines zijn geïnstalleerd, en na verdere tests in de komende week, verwachten we dat iedere dag een extra turbine gaat draaien.

Naar verwachting zal het offshore windpark worden voltooid in oktober 2020. De totale verwachte opbrengst is 3.000 gigawatt uur (GWh) per jaar, genoeg om meer dan 825.000 Nederlandse huishoudens van stroom te voorzien.

Ik ben trots op het team. Ze hebben voor de veilige uitvoering en in bedrijfstellingsfase gezorgd, en First Power op tijd mogelijk gemaakt,” zegt Roeland Borsboom, Project Director en CEO van Blauwwind. “Een project van deze omvang en complexiteit in deze moeilijke tijden op schema houden, kan alleen door goede samenwerking en flexibiliteit. Het aan land brengen van First Power is tot stand gekomen door een nauwe samenwerking met partners Van Oord, MHI Vestas en TenneT, die een maand voor de geplande datum het elektriciteitsnetwerk gereed hebben gemaakt."

De windfarm bestaat uit 77 V164-9.5 megawatt (MW) turbines geproduceerd door MHI Vestas, met een totale geïnstalleerde capaciteit van 731.5 MW. De Blauwwind consortiumpartners zijn Partners Group, Shell, DGE, Eneco Group en Van Oord. Shell en Eneco Group hebben 15-jarige Power Purchase Agreements (PPAs) van het Consortium kunnen realiseren, waarbij iedere partij 50% van de elektriciteit van het windpark zal afnemen. Van Oord heeft de ontwikkeling, inkoop en constructie van de fundamenten en de inter array cable uitgevoerd. Het offshore substation Borssele Beta is ontwikkeld en gebouwd door TenneT.