engineer weilding

De bouw

De bouw van een offshore windpark bestaat uit drie fases. Op deze pagina leggen we hier meer over uit.

Blauwwind

Energy development

Fases van de bouw

De bouw van een offshore windpark bestaat uit een aantal fases:

  1. Componenten van de windturbine worden op verschillende plekken in Europa geproduceerd;
  2. Deze componenten worden vervolgens naar Vlissingen gebracht – (voornamelijk) over het water;
  3. Vlissingen is de ‘opstellingshaven’ (marshalling harbour), waar alle componenten verzameld worden;
  4. Vanaf de Maasvlakte in Rotterdam gaan de schepen van Van Oord aan de slag met het plaatsen van de funderingen van het windpark;
  5. Vervolgens worden de windturbines bovenop de funderingen geplaatst.

Bouwen op het water

Vervolgens begint de bouw op het water met als eerst het materiaal dat geplaatst wordt op de zeebodem om erosie te voorkomen van de funderingen van de windturbines en de integriteit van de turbines te beschermen. Dan worden de funderingen geïnstalleerd.

De kabels

De volgende stap is het leggen van de kabels (inter-array cables) tussen de funderingen van de windturbines en het transformatorstation van TenneT waar de kabels aan gekoppeld worden. Bekijk alle activiteiten en de planning van TenneT.

Het plaatsen

Als laatst worden de windturbines zelf geplaatst in verschillende stappen: eerst wordt de toren op de fundering geplaatst, dan wordt de gondel op de toren geplaatst, waarna de wieken worden gemonteerd. Ten slotte wordt uiteindelijk de turbine in gebruik genomen.

Alt tag of the image

What will transport look like in 2040

Van Oord is een van de twee hoofdaannemers van het project, samen met MHI Vestas. Van Oord levert alle schepen voor de bouw van het windpark.

boat in ocean

Installatie op de zeebodem


Voor de installatie van het erosie beschermend materiaal op de zeebodem, worden er schepen zoals de Bravenes ingezet. Zie het filmpje voor de informatie over dit schip en de werkzaamheden.

Bekijk het filmpje

chimneys

Installatie van funderingen

Voor de installatie van de funderingen, zet Van Oord de Aeolus in. Dit schip, specifiek gebouwd voor de constructie van offshore windparken, kan met de kraan op het dek meer dan 1.600 ton tillen.

chimneys

Werken in wateren tot 45 meter diep

Met de vier gigantische poten, elk 85 meter lang en 1280 ton zwaar, kan de Aeolus uit het water getild worden en werken in wateren tot 45 meter diep. Zie het filmpje om te zien hoe de Aeolus werkt.

Bekijk het filmpje

Alt tag of the image

What will transport look like in 2040

Voor het installeren van de kabels wordt Van Oord’s eerste kabellegschip voor het bouwen van offshore windparken, de Nexus, ingezet. Het schip is bijna 123 meter lang en meer dan 27 meter breed. 

Vorderingen van de bouw.

  • Start elektriciteitsproductie

  • Start windturbine installatie

  • Start kabelinstallatie

  • Start installatie van funderingen

Ook interessant