boat in ocean

Over

Blauwwind is een consortium bestaande uit vijf verschillende bedrijven – Partners Group, Shell, Eneco, DGE en Van Oord – dat werkt aan de bouw van het offshore windpark Borssele III & IV.

Blauwwind Consortium

Joint ventures and partnerships
Partners group logo

Partners Group

Partners Group is een wereldwijd opererende vermogensbeheerder met EUR 73 miljard (USD 83 miljard) aan beleggingsprogramma's in private equity, onroerend goed, infrastructuur en private leningen. Het bedrijf beheert een breed scala aan op maat gemaakte portefeuilles voor een internationale klantenkring van institutionele beleggers. Het hoofdkantoor is gevestigd in Zug, Zwitserland met overige kantoren in Denver, Houston, Toronto, New York, São Paulo, Londen, Guernsey, Parijs, Luxemburg, Milaan, München, Dubai, Mumbai, Singapore, Manilla, Shanghai, Seoul, Tokio en Sydney. Het bedrijf telt meer dan 1.200 werknemers en is genoteerd aan de SIX Swiss Exchange (symbool: PGHN) met een groot belang in handen van zijn partners en werknemers.


Shell Pecten logo

Shell

Shell is een van de grootste energieleveranciers ter wereld. Met een groeiende wereldbevolking neemt de vraag naar meer en schonere energie toe. Shell wil deze energie leveren. Daarom hebben we naast onze bestaande bedrijfstakken in 2016 onze New Energies divisie opgezet die onze ervaring, partnerships en technische kennis verbindt om aan een duurzame toekomst te werken. De focusgebieden van deze divisie zijn nieuwe brandstoffen en duurzame stroom. In Nederland zal offshore wind, als bron van duurzame stroom en onderdeel van het toekomstig energiesysteem, een belangrijke rol spelen.


Joint ventures and partnerships
Enco logo

Eneco

Eneco is internationaal actief op het gebied van duurzame energie en innovatie. Samen met onze klanten, partners en medewerkers werken we aan onze missie: duurzame energie van iedereen. We investeren in windparken, biomassacentrales, warmte en zonneparken om het aanbod van duurzame energie te vergroten. En we ontwikkelen innovatieve producten en diensten, zodat onze klanten zelf de regie nemen over hoe ze energie opwekken, opslaan, gebruiken of delen.


DGE logo

DGE

"Diamond Generating Europe, een dochteronderneming 100% in bezit van Mitsubishi Corporation, is een dynamisch, vooruitstrevend bedrijf met ambitieuze plannen voor groei in de elektriciteitsproductie en andere elektriciteitssectoren. We bedienen een op maat gemaakt portfolio van hernieuwbare en energie-efficiënte activa in Europa en het Midden-Oosten en zijn bezig met de ontwikkeling van projecten in Afrika. Onze missie is om efficiënte, flexibele en betaalbare energie te produceren en leveren aan klanten in onze regio. "


Van Oord logo

Van Oord

Van Oord is een Nederlands familiebedrijf met 150 jaar ervaring als internationale waterbouwer. De focus ligt op baggeren, olie & gas infrastructuur en offshore wind. Het hoofdkantoor staat in Rotterdam. Van Oord telt bijna 5.000 medewerkers die in 2018 wereldwijd aan 190 projecten werkten in 46 landen. De vloot bestaat uit meer dan honderd schepen. Marine ingenuity is kenmerkend voor Van Oord. Met vindingrijkheid en slimme, duurzame oplossingen wil het bijdragen aan een betere wereld voor toekomstige generaties. In 2018 vierde de onderneming zijn 150 jarig bestaan en werd het predicaat Koninklijk toegekend.


Alt tag of the image

What will transport look like in 2040

Offshore windpark Borssele III & IV zal ongeveer 55 km van de haven van Vlissingen komen te staan. Het windpark zal verbonden worden met het nationale elektriciteitsnetwerk via het TenneT Borssele Beta offshore transformatorstation. 

windmill on grey background

Energy development

Energieverduurzaming

De totale oppervlakte van het windpark is 146 km2 en er zullen 77 turbines komen te staan die genoeg stroom produceren om ongeveer 825.000 Nederlandse huishoudens van hernieuwbare elektriciteit te voorzien (of ongeveer 2,3% van de totale Nederlandse elektriciteitsvraag kunnen verduurzamen, ref. CBS, 2016).

Wie werken er aan dit project?

Joint ventures and partnerships
MHI Vestas offshore wind logo

MHI Vestas

MHI Vestas is de leverancier van de 77 windturbines en zal de V164-9.5 turbines leveren, installeren, in gebruik nemen en onderhouden. Hieronder vallen de gondels, de masten en de rotorbladen, maar ook de toren, de davits, de navigatiehulpmiddelen en het SCADA-systeem om het windpark te opereren.


Van Oord logo

Van Oord

"Van Oord zal de Balance of Plant werkzaamheden voor het project uitvoeren, bestaande uit het ontwerp, het leveren, de bouw en installatie van de 77 funderingen en de verbindingskabels (incl. lay-out). Van Oord is ook verantwoordelijk voor de installatie van de turbines en bodembescherming. Voor dit project zal Van Oord onder meer het offshore installatieschip Aeolus en de kabellegger Nexus inzetten."


Ook interessant